Naturalne źródła witaminy K2 MK-7 w pożywieniu i ich rola przy nadciśnieniu tętniczym

  • 01.06.2021 18:03

  • Aktualizacja: 21:56 15.08.2022

Nadciśnienie to jedna z najpowszechniejszych chorób cywilizacyjnych, którym można zapobiegać za pomocą odpowiedniej diety. Jej elementem powinny być m.in. pokarmy, w których występuje witamina K.
Witaminę K2 MK-7 znamy przede wszystkim z jej roli w profilaktyce osteoporozy, jednak na tym nie kończy się jej działanie. Ponieważ wpływa ona korzystnie na naczynia krwionośne w organizmie, może obniżać ciśnienie i zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu.

Czym jest witamina K2 MK-7?

Zacznijmy od tego, że tak naprawdę nie mówimy tu o pojedynczej substancji, a o grupie związków o podobnej budowie i działaniu, rozpuszczalnych w tłuszczach. W produktach spożywczych występuje głównie witamina K1 (fitochinon), która uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi. Jednak to witamina K2, czyli menachinon, wywiera największy wpływ na nasze zdrowie. Dlatego też w suplementach, które oferują topowi producenci – np. firma Mito-Pharma – występuje najczęściej witamina K2 MK-7 w odpowiednio wysokich dawkach i o udowodnionym działaniu.

Witamina K2 MK-7 - występowanie

Aż 90% witaminy K dostarczamy sobie wraz ze spożyciem produktów roślinnych. Pokarmy bogate w ten związek to przede wszystkim otręby pszenne, kalafior, szpinak, kapusta, ziemniaki, pomidory, sałata i truskawki. Wszystkie te składniki zawierają postać K1.

Z kolei niewielkie ilości witaminy K2 występują w mięsie, serze i produktach fermentowanych, np. kefirze lub wytwarzanym z soi natto. Produkują ją również nasze jelita.

Witamina K2 MK-7 - działanie

Jak dowodzą badania, właśnie postać K2 – stanowiąca zaledwie 10% naszej diety – odgrywa najważniejszą rolę w profilaktyce cukrzycy, osteoporozy i próchnicy zębów. Przede wszystkim uczestniczy w mineralizacji kości i w utrzymywaniu ich prawidłowej gęstości. Witamina K2 sprawia też, że wapń nie odkłada się w naczyniach krwionośnych, tylko przedostaje się do kości – czyli tam, gdzie jest potrzebny. Właśnie to działanie witaminy K2 pomaga chronić układ krążenia, co może mieć wpływ na uniknięcie miażdżycy.

Czy witamina K2 obniża ciśnienie?

Miażdżyca, określana czasem mianem „stwardnienia tętnic”, ogranicza elastyczność naczyń krwionośnych, jak również powoduje zwężanie przepływu kwi, co prowadzi do zwiększonego ciśnienia tętniczego i znacznego zwiększenia ryzyka ataku serca. Witamina K2 MK-7 dzięki swojemu działaniu przeciwmiażdżycowemu i regulującemu gospodarkę wapniową utrzymuje elastyczność tętnic i pozwala krwi swobodnie płynąć. Tym samym witamina K2 pośrednio obniża ciśnienie, ponieważ likwiduje przyczynę zwapnienia naczyń, czyli osadzanie się w nich wapnia.

Dieta przy nadciśnieniu

Wszystko to oznacza, że osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym lub zagrożone jego wystąpieniem powinny częściej sięgać po produkty, w których występuje witamina K. Jak już wiemy, zawierają ją otręby, niektóre warzywa i produkty fermentowane. Jednak dostępne w żywności dawki witaminy K2 MK-7 mogą być niewystarczające, aby obniżyć ciśnienie.

Kiedy sięgnąć po suplementy z witaminą K2?

W wielu sytuacjach rośnie zapotrzebowanie na witaminę K, np. gdy występują objawy jej niedoboru (krwawiące dziąsła, krwotoki z nosa, krwiomocz, obfite miesiączki, skłonność do powstawania siniaków, spowolnione gojenie się ran), przy długotrwałej antybiotykoterapii, chorobach wątroby czy stosowaniu diety ubogiej w tłuszcze, w których rozpuszcza się ten składnik. Wówczas pomocne mogą okazać się suplementy w odpowiedniej dawce. Dawkowanie witaminy K2 MK-7 określi lekarz prowadzący. Warto wybierać te, które zawierają witaminę K pozyskiwaną w procesie biofermentacji, ponieważ kiedy bazę suplementu stanowią bakterie identyczne z tymi produkowanymi w naszej florze jelitowej, zapewnia to lepszą przyswajalność przez komórki jelit.

Kategorie: