To już ostatni dzwonek na zakup karpia na wigilijny stół. Ile w tym roku za świąteczną rybę?

  • 24.12.2024 08:42

  • Aktualizacja: 08:44 24.12.2024

W tym roku warto sięgnąć po karpia, choćby ze względu na jego cenę – niższą nawet 10 zł niż rok temu. Małgorzata Borkowska z gospodarstwa w Mościbrodach pod Siedlcami radzi, na co zwracać uwagę: – Mówi się o tym, że karp około 1,5 kg jest dobry, nieprawda. Im większa ryba, tym lepsza – podkreśla.

Za kilogram karpia w tym roku płacimy od 35 do 45 zł – w zależności od tego, czy kupujemy rybę w całości, patroszoną, filetowaną, czy porcjowaną w dzwonko.

– Ważne, żeby ryba była duża i świeża. Mówi się o tym, że karp około 1,5 kg jest dobry, nieprawda. Im większa ryba, tym lepsza. Dlatego, że ma więcej mięsa, jest łatwiejsze do obróbki, ale też oś kości są grubsze – mówi Małgorzata Borkowska z gospodarstwa w Mościbrodach pod Siedlcami.

Karp ma sporo kalorii, ale też wiele wartości odżywczych.

– Nie zapominajmy, że ma też dużo cennych dla nas kwasów omega. Przygotowując karpia na Wigilię, warto sięgnąć po olej lniany – radzi Borkowska.

Świeża ryba będzie mieć błyszczące oczy i gładkie łuski, a skrzela czerwone. Lepiej także kupić rybę już ubitą i wypatroszoną, niż ryzykować i przewozić ją do domu w wiadrze z wodą.

Karp 10 lat temu kosztował 10–12 zł za kilogram.

Spożywanie ryb, takich jak tradycyjny wigilijny karp, to cenny element zdrowej diety. Zawierają one kwasy omega-3 i są źródłem pełnowartościowego białka.

Karp jest rybą chudą i niskokaloryczną. Zalecany jest w prewencji chorób naczyniowo-miażdżycowych, przy cukrzycy, nadciśnieniu, ale również przy chorobach neurologicznych, neuropsychicznych, zapalnych, czy chorobach oczu – mówi dietetyczka z Sosnowieckiego Szpitala Miejskiego Sabina Zajchowska.

Czytaj też: Dziś w Kościele katolickim obchodzona jest Wigilia Bożego Narodzenia

Źródło:

RDC/PAP

Autor:

Olga Kwaśniewska/PA

Kategorie: