Rekordowa liczba zgłoszeń do Konkursu Chopinowskiego

  • 04.03.2025 11:38

  • Aktualizacja: 14:43 04.03.2025

Dyrektor Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina Artur Szklener poinformował we wtorek, że do XIX Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina napłynęły rekordowe 642 zgłoszenia z 54 krajów. Dodał, że komisja kwalifikacyjna dopuściła do eliminacji 171 pianistów z 28 krajów.

Organizatorzy XIX Konkursu Chopinowskiego odnotowali rekordową liczbę 642 zgłoszeń z 54 krajów – w tym 210 zgłoszeń z Chin, 88 z Japonii, 52 z Polski i 38 z USA.

Po raz pierwszy w historii w etapie kwalifikacji stworzyliśmy dwie komisje, które obradowały równolegle (...). W regulaminie znajdą państwo liczbę ok. 160 uczestników eliminacji Konkursu Chopinowskiego. Komisja kwalifikacyjna zdecydowała się dopuścić 171 pianistów i pianistek z 28 krajów, dlatego, że poziom był niezwykle wysoki. Przedstawiciele obydwu komisji wskazywali, że dobrze byłoby, by ok. 200 osób wystąpiło w eliminacjach. Ostatecznie, po długich debatach, dopuszczono 171 kandydatów – powiedział dyrektor Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina Artur Szklener

Szklener poinformował, że w eliminacjach wystąpi ośmioro Polaków, ale w konkursie najprawdopodobniej znajdzie się więcej uczestników z Polski.

Konkurs Chopinowski dopuszcza również zwycięzców innych konkursów, jest pewnego rodzaju metakonkursem. Już dzisiaj wiemy, że aż siedmiu Polaków właśnie na drodze takiej uproszczonej procedury wystąpi w październiku w Konkursie Chopinowskim – wskazał.

Szef NIFC zaprezentował również harmonogram wydarzenia. Zakłada on, że eliminacje odbędą się za 50 dni, potrwają od 23 kwietnia do 4 maja.

Koncert inauguracyjny XIX Konkursu Chopinowskiego odbędzie się 2 października. I etap zaplanowano na 3–7 października, II etap na 9–12 października, a III etap na 14–16 października. Finały odbędą się w dniach 18–20 października.

Czytaj też: Dyrektorka Muzeum Getta Warszawskiego w RDC: Chcemy stworzyć historię godną tego miejsca

Źródło:

PAP

Autor:

RDC /PA

Kategorie: