Wiadomości
Udostępnij:
Najlepsze regionalne produkty. Rozstrzygnięto konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego
-
02.06.2023 09:17
-
Aktualizacja: 09:20 02.06.2023
Rozstrzygnięto konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego na najlepszy produkt roku 2022 i Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej. Spośród 105 produktów jury wybrało 24 przysmaki w 12 kategoriach. W gronie laureatów znalazł się między innymi: chleb mazowiecki z czarnuszką, pieróg zegrzyński czy ratafia na letnich owocach na jabłeczniku z antonówki.
Piernik staropolski z powidłami, kazuńskie zimne nóżki, pieróg zegrzyński, miód bartny kozienicki. To laureaci konkursu na najlepszy regionalny produkt roku 2022. Mogły brać w nim udział firmy komercyjne, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne i nie tylko.
Produkty regionalne, które są wytwarzane zgodnie z tradycyjną i przekazywaną nierzadko z pokolenia na pokolenie recepturą, cieszą się coraz większą popularnością. Konsumenci przykładają dużą wagę do jakości kupowanych produktów. Mazowsze może pochwalić się wyrobami zdrowymi, ekologicznymi i z dobrym składem.
Przewodniczący sejmikowej komisji rolnictwa i terenów wiejskich Leszek Przybytniak zaznaczył, że celem konkursu jest nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji.
— Nasi wytwórcy żywności wiedzą, jak łączyć tradycję z nowoczesnością. Wśród nagrodzonych produktów znalazły się wyroby cukiernicze czy piekarnicze, wędliny, przetwory owocowe i warzywne, miody czy nalewki — powiedział Przybytniak.
Mazowieckie przysmaki
W tegorocznej edycji jury wybrało 24 produkty.
Prezes Koła Gospodyń Wiejskich w Dosinie, Marzena Nowakowska, zachwalała zwycięski chlebek staropolski.
— Nagrodzony został chlebek mazowiecki z czarnuszką, który jest wypiekany metodami tradycyjnymi na naturalnym zakwasie. Reprezentuje on nasze koło gospodyń oraz gminę na różnych festiwalach, dożynkach, konkursach i targach — mówi Nowakowska.
Laur Marszałka w kategorii przedsiębiorców komercyjnych trafił do Adama Węgłowskiego z Karniewa — twórcy wyrobów wędliniarskich.
— W tym roku za polędwiczki z wędzarni. Wyróżniają się delikatnością. Trzeba nad nimi popracować, aby wszyły dobrze. Polędwiczka wieprzowa jest produktem delikatnym jako mięso — opowiada Węgłowski.
Produkty promował też konkurs towarzyszący — na najlepsze zdjęcie. Wygrały fotografie grójeckich jabłek, naleśników kornickich czy kwasu z buraków ćwikłowych.
Nagrody laureatom wręczyli marszałek Adam Struzik i przewodniczący sejmikowej komisji rolnictwa i terenów wiejskich Leszek Przybytniak.
Czytaj też: Święto dla wszystkich łasuchów! W gminie Repki Festyn Kulinarny - Smaki Powiatu
Źródło:
Autor:
Adam Abramiuk/JD
Kategorie: