Z Łosiem przez las

Z Łosiem przez las: Nadleśnictwo Radzyń Podlaski, cz. 4

  • Piotr Szymon Łoś

  • 25.02.2022
  • 17 min 59 s

Krótki opis odcinka

300 g leśnych świeżych grzybów, 3 duże cebule, 5 ząbków czosnku, 1 duża marchewka, 5 łodyg selera naciowego, połowa główki kapusty włoskiej, oliwa, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 świeże pomidory, natka pietruszki, świeża bazylia, sól, pieprz - przepis na potrawę o nazwie "Jarzyny z grzybami". To tylko składniki do jednego z wielu przepisów na potrawy, robione z darów lasu. Od pokoleń, od wieków ludzie korzystali z tego, co rodzi las. Zarówno z roślinności, jak i mięsa. Jeżeli dziś modna jest (ale i faktycznie dobra) żywność ekologiczna (zdrowa), to niezaprzeczalnie tylko takie produkty do potraw możemy mieć z lasu. Leśnicy od lat uczą nas, jak zbierać np. owoce runa leśnego, wskazują kiedy można to robić, a kiedy nie, mówią też o metodach zbierania owoców, aby nie niszczyć przyrody itd. No i co ważne, mówimy tu o darach lasu, które były i są obecne w naszych jadłospisach, a których zbiór w lesie jest przede wszystkim częścią naszego obcowania z naturą. Wartości tego, co daje las docenia się coraz bardziej. Dlatego też powstają projekty popularyzatorskie, jak i badawcze, które ukazują nam walory np. owoców runa leśnego czy dziczyzny. Efektem pracy naukowców, leśników oraz dietetyków jest szereg nie tylko przepisów kulinarnych, ale także zbiór wiadomości, z których możemy czerpać wiedzę oraz inspirację. Z pewnością jednym z takich programów, prowadzonych w wielu nadleśnictwach przez Lasy Państwowe jest projekt "Dobre z lasu". "Jednym z jego celów jest umożliwienie dostępu do ekologicznej, naturalnej i zdrowej żywności. Realizacja tego zadania jest możliwa dzięki prowadzonej przez polskich leśników zrównoważonej i wielofunkcyjnej gospodarki leśnej. Pozwala ona na korzystanie z dóbr, które daje las, bez wyrządzania mu szkody i zaburzania naturalnej harmonii" - czytamy w informacjach LP o tymże projekcie. Projekt projektem, ale my udowadnialiśmy już wielokrotnie, że właśnie w Nadleśnictwie Radzyń Podlaski wszystko to się dzieje: mamy bowiem ośrodki łowieckie, mamy na prawdę bogate w gatunki roślinne runo leśne, no i mamy wreszcie pszczoły! - zarówno te w ulach współczesnych, jak i próbne barcie, w których te najważniejsze zapylacze mogą bytować jak przed wiekami w czasach naszych przodków. O prawie wszystkim, co jest darem lasu, w programie mówią: Justyna Janeczek, starszy specjalista Służby Leśnej oraz Leszek Gajuś, Nadleśniczy Nadleśnictwa Radzyń Podlaski. [gallery ids="446956,446957,446958,446959,446960,446961,446962"]

Opis odcinka

300 g leśnych świeżych grzybów, 3 duże cebule, 5 ząbków czosnku, 1 duża marchewka, 5 łodyg selera naciowego, połowa główki kapusty włoskiej, oliwa, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 świeże pomidory, natka pietruszki, świeża bazylia, sól, pieprz - przepis na potrawę o nazwie "Jarzyny z grzybami". To tylko składniki do jednego z wielu przepisów na potrawy, robione z darów lasu. Od pokoleń, od wieków ludzie korzystali z tego, co rodzi las. Zarówno z roślinności, jak i mięsa. Jeżeli dziś modna jest (ale i faktycznie dobra) żywność ekologiczna (zdrowa), to niezaprzeczalnie tylko takie produkty do potraw możemy mieć z lasu. Leśnicy od lat uczą nas, jak zbierać np. owoce runa leśnego, wskazują kiedy można to robić, a kiedy nie, mówią też o metodach zbierania owoców, aby nie niszczyć przyrody itd. No i co ważne, mówimy tu o darach lasu, które były i są obecne w naszych jadłospisach, a których zbiór w lesie jest przede wszystkim częścią naszego obcowania z naturą. Wartości tego, co daje las docenia się coraz bardziej. Dlatego też powstają projekty popularyzatorskie, jak i badawcze, które ukazują nam walory np. owoców runa leśnego czy dziczyzny. Efektem pracy naukowców, leśników oraz dietetyków jest szereg nie tylko przepisów kulinarnych, ale także zbiór wiadomości, z których możemy czerpać wiedzę oraz inspirację. Z pewnością jednym z takich programów, prowadzonych w wielu nadleśnictwach przez Lasy Państwowe jest projekt "Dobre z lasu". "Jednym z jego celów jest umożliwienie dostępu do ekologicznej, naturalnej i zdrowej żywności. Realizacja tego zadania jest możliwa dzięki prowadzonej przez polskich leśników zrównoważonej i wielofunkcyjnej gospodarki leśnej. Pozwala ona na korzystanie z dóbr, które daje las, bez wyrządzania mu szkody i zaburzania naturalnej harmonii" - czytamy w informacjach LP o tymże projekcie. Projekt projektem, ale my udowadnialiśmy już wielokrotnie, że właśnie w Nadleśnictwie Radzyń Podlaski wszystko to się dzieje: mamy bowiem ośrodki łowieckie, mamy na prawdę bogate w gatunki roślinne runo leśne, no i mamy wreszcie pszczoły! - zarówno te w ulach współczesnych, jak i próbne barcie, w których te najważniejsze zapylacze mogą bytować jak przed wiekami w czasach naszych przodków. O prawie wszystkim, co jest darem lasu, w programie mówią: Justyna Janeczek, starszy specjalista Służby Leśnej oraz Leszek Gajuś, Nadleśniczy Nadleśnictwa Radzyń Podlaski. [gallery ids="446956,446957,446958,446959,446960,446961,446962"]

Kategorie:

OGÓLNY OPIS PODCASTU

Z Łosiem przez las

Radio Dla Ciebie proponuje cykl audycji i reportaży poświęconych życiu oraz pracy polskich nadleśnictw, pt. „Z Łosiem przez las”. W każdy piątek, od godz. 6.35 red. Piotr Szymon Łoś rozmawia o przyrodzie oraz porusza ważne kwestie codziennego życia w otaczających nas lasach. Audycja przygotowywana we współpracy z Regionalną Dyrekcją Lasów Państwowych w Lublinie (RDLP Lublin)

Odcinki podcastu (317)

  • Nadleśnictwo Włodawa, cz. 5

    • 12.04.2024

    • 20 min

  • Nadleśnictwo Włodawa, cz. 4

    • 05.04.2024

    • 17 min 27 s

  • Nadleśnictwo Włodawa, cz. 3

    • 29.03.2024

    • 14 min 54 s

  • Nadleśnictwo Włodawa, cz. 2

    • 22.03.2024

    • 15 min 49 s

  • Nadleśnictwo Włodawa, cz. 1

    • 15.03.2024

    • 18 min 20 s

  • Nadleśnictwo Sarnaki, cz. 4

    • 08.03.2024

    • 22 min 25 s

  • Nadleśnictwo Sarnaki, cz. 3

    • 01.03.2024

    • 18 min 36 s

  • Nadleśnictwo Sarnaki, cz. 2

    • 23.02.2024

    • 17 min 50 s

  • Nadleśnictwo Sarnaki, cz. 1

    • 16.02.2024

    • 16 min 24 s

  • Nadleśnictwo Radzyń Podlaski, cz. 4

    • 09.02.2024

    • 20 min 07 s

1
2
3
...
30
31
32