Natura od kuchni to nowy program Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi powstały we współpracy z Lasami Państwowymi. Ten ogólnopolski konkurs jest skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich, a jego celem jest promocja zdrowej żywności z polskich lasów.
RDC
Warto pamiętać, że lasy to tereny ogólnodostępne. - Czy to są państwowe, czy prywatne lasy, możemy z nich korzystać, to jest nasze konstytucyjne prawo. Zwłaszcza w okresie wakacyjnym lubimy zbierać runo leśne, począwszy od różnego rodzaju malin czy grzybów, a skończywszy na, być może nie do końca przez wszystkich akceptowalnych działań jak łowiectwo, ale to również jest bogactwo naszych lasów - mówi wiceminister środowiska Edward Siarka.
Leśne przepisy kulinarne i nie tylko
Co ciekawe, związki lasu i wsi od zawsze są bardzo bliskie. - Te koła pracują na dobry wizerunek lasów i wsi. Jesteśmy związani ze środowiskiem wiejskim, tam widać pracę leśników na co dzień. Program Natura od kuchni jest bardzo ważny i myślę, że przyniesie efekty, również finansowe - zauważa dyrektor Lasów Państwowych Józef Kubica.
Koła gospodyń, które zgłoszą najciekawsze propozycje, otrzymają po 5 tys. zł. Aby wziąć udział w konkursie, trzeba zaprezentować pomysły na działania promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego. Nie chodzi wyłącznie o przepisy.
Może to być np. organizacja stoiska popularyzującego produkty runa leśnego albo przeprowadzenie warsztatów czy konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z wykorzystaniem produktów z lasu. Pod uwagę brane będą także zajęcia dla dzieci, m.in. lekcje o prozdrowotnych walorach leśnej żywności.
Panie Marzena Rzeczkowska i Elżbieta Grochowska z koła gospodyń w Winnicy w powiecie pułtuskim przyznają, że dary lasu to prawdziwe skarby w kuchni.
Koła gospodyń mogą zgłaszać swoje propozycje do 30 września. Zostanie również wydana książka kucharska z najlepszymi regionalnymi, domowymi przepisami.