Współpraca z dietetykiem klinicznym

  • 30.01.2023 15:32

  • Aktualizacja: 15:33 30.01.2023

Nie tylko odchudzanie wymaga zmiany codziennego jadłospisu. W przypadku różnych chorób wskazane lub nawet konieczne jest opracowanie nowego sposobu odżywiania. I tutaj z pomocą przychodzi dietetyk kliniczny. Dlaczego dietetyk kliniczny a nie ogólny? Jak powinna wyglądać współpraca? Odpowiedzi na najważniejsze pytania zawarliśmy w naszym artykule.

Dieta w leczeniu różnych chorób

 

Odpowiedni plan żywienia w różnych schorzeniach jest często wciąż niedoceniany. Lekarze najczęściej dają ogólne wskazówki, czego unikać, a czego spożywać więcej. Tymczasem dieta w chorobie nowotworowej powinna zostać opracowana przez dietetyka klinicznego. Szczegółowy jadłospis sprzyja ograniczeniu lub wyeliminowaniu różnych dolegliwości, ale przede wszystkim zapewnia lepsze przyswajanie składników odżywczych, co jest niezwykle ważne w walce z rakiem. Również dieta w chorobie Hashimoto ma duże znaczenie. Kluczową rolę odgrywa wzbogacenie jej o pokarmy, które wspierają pracę tarczycy.

 

Bardzo ważna jest dieta w chorobie wrzodowej. Skutecznie wspomaga leczenie farmakologiczne. Powinny znaleźć się w niej produkty lekkostrawne, które nie będą nadmiernie pobudzać wydzielania soku żołądkowego. Zalecane jest gotowanie w wodzie lub na parze zamiast smażenia. Rezygnacji z potraw smażonych i ciężkostrawnych wymaga także dieta w chorobie refluksowej. Ponadto zalecana jest rezygnacja z dań pikantnych oraz warzyw cebulowych, kawy i wyrobów czekoladowych. Chociaż leczenie dietą wymaga często dużych zmian żywieniowych i cierpliwości, w długoterminowej perspektywie może zapewnić znaczną poprawę samopoczucia.

Dobry dietetyk kliniczny – na co zwrócić uwagę rozpoczynając współpracę?

 

Bez względu na charakter schorzenia opracowaniem planu żywienia powinien zająć się specjalista z odpowiednimi kompetencjami. Nie każdy dietetyk to dietetyk kliniczny, a tylko on dysponuje odpowiednim przygotowaniem, aby zająć się podopiecznymi z problemami zdrowotnymi. Poza tym najlepszym wyborem jest dietetyk kliniczny online, ponieważ nie trzeba czekać na kolejną wizytę, żeby otrzymać wsparcie.

 

Dietetyk kliniczny – co to znaczy? Zawód dietetyka nie ma jasnych regulacji, przez co każdy może się nim nazwać, ale dietetykiem klinicznym już nie. Dietetyk kliniczny o czym więcej znajdziecie na https://centrumrespo.pl/dietetyk-michal-wrzosek/, musi mieć ukończone co najmniej trzyletnie studia licencjackie z zakresu żywienia. Chociaż nie jest lekarzem, musi mieć interdyscyplinarną wiedzę z zakresu medycyny oraz dietetyki.

Czemu wsparcie dietetyczne w odchudzaniu lub chorobie jest tak ważne?

 

Zdarza się, że samodzielne odchudzanie kończy się niepowodzeniem. Wynika to z braku wiedzy na temat deficytu kalorycznego, a także z nadmiernej eliminacji niektórych składników. Profesjonalny dietetyk nie tylko pomoże w uzyskaniu wymarzonej sylwetki, ale również wprowadzi do Twojego życia nowe nawyki żywieniowe, których przestrzeganie uchroni Cię przed ponownym przytyciem.

W przypadku rozmaitych chorób dietetyk kliniczny może złagodzić dolegliwości, ale przede wszystkim stworzy jadłospis, który odżywi organizm i przyspieszy jego regenerację. W wielu chorobach ważne jest wyeliminowanie lub ograniczenie spożywania niektórych produktów. Dobry dietetyk online jest w stanie pomóc w przypadku każdego schorzenia.

Kategorie: