Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak zrobić prawdziwą Neapolitanę?

  • 09.02.2024 09:41

  • Aktualizacja: 09:44 09.02.2024

Po słodkich pączkach, czas na włoski przysmak. Po tłustym czwartku świętujemy dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Korzenie tego dania sięgają starożytnego Rzymu - mówi certyfikowany pizzaiolo Tomasz Wolski.

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. O historii jej powstania mówi w Radiu dla Ciebie certyfikowany pizzaiolo Tomasz Wolski.

- Pizza ma korzenie sięgające starożytnego Rzymu, ale współczesna pizza - taka, jaką znamy dzisiaj - narodziła się we Włoszech, zwłaszcza w Neapolu. Pierwsza dokumentacja pizzy pochodzi z XVII wieku, kiedy to mieszkańcy Neapolu zaczęli dodawać pomidory, które właśnie dotarły z nowego świata na wierzch placka z ciasta - tłumaczy.

   
 - Każdy włoski region ma swój własny styl pizzy - dodaje Wolski. - Np. w Rzymie popularna jest pizza Al Taglio, czyli pizza na kawałki, natomiast w Neapolu dominuje pizza neapolitańska. Pieczenie wulkaniczne też jest popularne w Stromboli na Sycylii, gdzie można spróbować pizzy upieczonej na gorącym kamieniu wulkanicznym z góry Stromboli - wyjaśnia.
 

Pizzaiolo zdradza przepis na autentyczną pizzę neapolitańska.

- Pizza neapolitańska charakteryzuje się cienkim, elastycznym ciastem, świeżymi składnikami i tradycyjnymi technikami przygotowania. Proces jej przygotowania jest rygorystyczny i zgodny z zasadami międzynarodowego kodeksu autentycznej pizzy neapolitańskiej - mówi.

   
W Polsce pierwsze pizzerie pojawiły się w latach 70. XX wieku.

Czytaj też: W walentynki budki lęgowe dla ptaków i księga pamiątkowa dla zakochanych

 

Źródło:

RDC

Autor:

Miłosz Kuter/PL

Kategorie: