11 stycznia obchodziliśmy Dzień Wegetarian, ale zwolennicy diety roślinnej mają więcej powodów, by zaistnieć w świadomości publicznej na początku roku. Od kilku lat coraz więcej zwolenników zyskuje akcja "Vegenuary" - globalny ruch, który ma inspirować ludzi do spróbowania diety roślinnej w styczniu. Sam neologizm "Veganuary" to połączenie dwóch angielskich słów: "vegan" – wegański i "January" – styczeń. Akcja ma zachęcać producentów żywności, detalistów i sieci gastronomiczne do wprowadzenia większej liczby produktów roślinnych do swojej oferty, a konsumentów - do rezygnacji z mięsa. Co nam daje przejście na dietę roślinną? Jak wpływa ona na nasz organizm? Czy lepszym wyborem będzie wegetarianizm czy weganizm? Co zrobić, by dieta roślinna nie była monotonna, czym uzupełniać ewentualne braki, jak komponować posiłki? - Jakub Woźniak, dietetyk kliniczny, doktorant Katedry Dietetyki SGGW