Śledź czy sardynka? Codex Alimentarius WHO radzi, jak świadomie kupować ryby

  • 29.11.2016 21:23

  • Aktualizacja: 14:03 15.08.2022

Na etykietach sardynek często możemy znaleźć informację, że ryba znajdująca się w środku to szprotka lub śledź. Sardynka to nie tylko termin naukowy, ale i nazwa zwyczajowa. Istnieją jednak pewne regulacje prawne, dotyczące tego, co sardynką możemy nazywać - Codex Alimentarius, czyli kodeks żywnościowy WHO.
O tym, że ryby zdrowe są i warto się nimi pożywiać, wiemy nie od dziś. Powszechna staje się również świadomość konsumencka - coraz częściej czytamy etykiety, chcemy wiedzieć dokładnie co kupujemy. Jak się okazuje, świadome czytanie opisów ryb w puszkach może bardzo zdziwić kupującego.

Śledź, szprotka czy sardynka?

Na etykietach sardynek często możemy znaleźć informację, że ryba znajdująca się w środku to szprotka lub śledź. Sardynka to nie tylko termin naukowy, ale i nazwa zwyczajowa ponad 20 gatunków określanych wspólną nazwą sardynele. Istnieją jednak pewne regulacje prawne, dotyczące tego, co sardynką możemy nazywać - Codex Alimentarius, czyli kodeks żywnościowy WHO. Jak powiedział dr Zbigniew Karnicki z Morskiego Instytutu Rybackiego i Państwowego Instytutu Badawczego, dyskusja w ramach kodeksu żywnościowego trwała długo, ale ostatecznie zostało jasno określone, jak powinno się nazywać produkty produkty rybne.

Sardynka prawdziwa

- Prawdziwa sardynka europejska to jedyna ryba, która pod tą nazwą może być produkowana i sprzedawana. Pozostałe produkty, na przykład ze szprota, powinny być opisane jako sardynka bałtycka - wyjaśnił. Sardynka to ryba z rodziny śledziowatych, Sardina pilchardus i, jak podkreślił biolog, z niczym jej pomylić nie można. Występuje w ciepłej części świata. - Prawdziwe sardynki produkowane są głównie przez Maroko, Portugalię i Hiszpanię - powiedział. Podkreślił również, że te prawdziwe sardynki w puszce muszą być pokryte łuską. - To zachowuje smak i konsystencję ryb - dodał.

Więcej o Codex Alimentarius oraz o świadomym kupowaniu żywności na stronie World Health Organization.

Źródło:

RDC

Autor:

Anna Ryczkowska