Strączki lekiem na Alzheimera? Prestiżowa nagroda dla Polki

  • 28.09.2021 12:17

  • Aktualizacja: 14:16 30.08.2022

Soja i groszek lekarstwem na Alzheimera i chorobę Huntingtona? Doktor Karolina Pierzynowska z Wydziału Biologii Uniwersytetu Gdańskiego opracowała terapię z użyciem genisteiny, która jest powszechną substancją w roślinach strączkowych. Za swoje naukowe odkrycie - jako pierwsza Polka - otrzymała Future Science Future Star Award - prestiżową, międzynarodową nagrodę.
- Mamy do czynienia z tak zwaną grupą związków roślinnych, czyli flawonoidami. To są bardzo proste związki, które pełnią takie antybakteryjne funkcje w roślinach, natomiast okazuje się, że jeżeli się je wyciągnie z tych roślin, to one potrafią mieć dużo więcej aktywności. Część tych aktywności właśnie wykorzystałam w swoich badaniach - mówiła w "Poranku RDC" dr Karolina Pierzynowska.

Choroby Alzheimera i Huntingtona mają wspólną cechę - w mózgu kumulują się niepożądane białka.

- Genisteina usuwa te toksyczne białka - wyjaśniała Pierzynowska. - Jednym z terapeutycznych podejść do tych chorób jest to, żeby te białka usunąć, a wtedy komórki nerwowe będą lepiej funkcjonować i nie będzie objawów choroby. No i ludzie długo szukali jakiś związków, które mogłyby tak działać, żeby te białka usuwać. Ale okazuje się, że to wcale nie było takie proste, żeby one nie miały skutków ubocznych, żeby można było je długoterminowo stosować - tłumaczyła.

Nagroda może być teraz trampoliną do sukcesu naukowego Pierzynowskiej, a jej badania nad terapią mogą nabrać sporego tempa. Nagroda podnosi jej prestiż, przez co może ubiegać się o nowe sposoby finansowania.

Posłuchaj całej rozmowy:

Poranek RDC: dr Karolina Pierzynowska o badaniach nad chorobami Alzheimera i Huntingtona

Źródło:

RDC

Autor:

Cyryl Skiba/PL