Policjant z Warszawy napisał książkę kulinarną dla dzieci

  • 22.11.2021 23:04

  • Aktualizacja: 22:30 15.08.2022

Na co dzień pilnuje bezpieczeństwa i porządku w Warszawie, a w wolnych chwilach pisze książki dla dzieci. Podkomisarz Robert Koniuszy wydał kulinarny poradnik dla dzieci "Kornelka i Adelka gotują".
Przepisy kulinarne są napisane wierszem, a tytułowe bohaterki to córki policjanta. - Jedzenie integruje. Jedzenie przy wspólnym stole daje wiele frajdy, razem można spędzać czas, jest satysfakcja z tego, że coś się ugotuje i później razem zje. Tak jak mówi moja żona, jedzenie łączy ludzi - mówi w rozmowie z Radiem dla Ciebie podkom. Koniuszy.

Gotowanie jest formą wspólnego spędzania czasu, ale poprzez zabawę w kuchni można też edukować dzieci.

Na początku powinniśmy angażować dzieci w najłatwiejsze aktywności. - To są czynności bardzo miłe, plastyczne. Tymi małymi łapkami można świetnie wyrobić farsz na przykład na pulpety. Kiedy już wszystkie elementy są połączone, dziecko w tej masie tymi małymi rączkami może sobie wyrabiać i ma z tego frajdę - zauważa Koniuszy.

Wspólne gotowanie to również dobry sposób na przekonanie naszych pociech do spróbowania nowych smaków.

- W książce są rymowanki, które edukują - mówi policjant. - Na przykład co to jest por. "Na pora w kuchni zawsze jest pora, nie szkodzi nawet jego ilość spora. Należy do rodziny czosnkowatych, w witaminy, mikroelementy jest bardzo bogaty". Żeby pokazać dziecku, że jest tam jakaś wartość, że ten por jest bajkowy, nadajemy tym warzywom pewne postaci i charaktery. Dziecko zaprzyjaźnia się z takim warzywem, a później chętnie konsumuje - dodaje.

Podkomisarz Robert Koniuszy jest rzecznikiem Komendy Rejonowej Policji Warszawa II.

Posłuchaj:

Poranek RDC: Robert Koniuszy – policjant, kucharz, pisarz

Źródło:

RDC

Autor:

Anna Boćkowska/PA