Wyjątkowy smak, unikalna receptura i regionalne pochodzenie - poznaliśmy najlepsze mazowieckie przysmaki nagrodzone Laurem Marszałka. Spośród 127 zgłoszeń producentów indywidualnych i przedsiębiorców, kapituła wybrała 12. Laureaci zostali nagrodzeni podczas uroczystej gali, która odbyła się w Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie.
10
RDC
- To już 15. edycja konkursu - poinformował marszałek województwa Adam Struzik. - Prezentowane są takie oryginalne pomysły czy też potrawy sięgające tradycjami do starych przepisów, więc jest to takie poszukiwanie nowej oferty kulinarnej, nowej oferty, która podbije rynki. Dzięki uzyskaniu takiego lauru ci producenci mają większą szansę zaistnieć na rynku - mówił.
- Usługi gastronomiczno-turystyczne, dokładnie catering Dębianka. Prezentujemy chutney z dyni. To jest taka spolszczona wersja indyjskiego ketchupu. Wykonaliśmy taką naszą wersję z rodzimej dyni - mówiła Patrycja Jenda. - Koło Gospodyń Wiejskich "Goździczanka" w Goździku w gminie Górzno z galantyną rybną babci Goździkowej. Jest to roladka rybna w galarecie - zaprezentowała jedna z gospodyń. - Stowarzyszenie Rozwoju Promocji Wsi Wsola i Okolic "Bądźmy Razem". Przyjechaliśmy tutaj z racuchami rogatymi, które to otrzymały Laur Marszałka w kategorii wyroby cukiernicze - powiedział Waldemar Sulisz.
Docenione produkty będą promowane na Mazowszu przy różnych okazjach.
Lista nagrodzonych
GRUPA A – Producenci indywidualni
Kapituła Konkursu nagrodziła produkty w 8 kategoriach i przyznała 8 Laurów oraz 4 wyróżnienia i 4 wyróżnienia Kapituły.
LAURY w grupie producentów indywidualnych zdobyli:
w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich „Zdziechowianki" ze Zdziechowa w gminie Szydłowiec za Pieróg zdziechowski pieczony, w kategorii wyroby cukiernicze – Stowarzyszenie Rozwoju Promocji Wsi Wsola i Okolic „Bądźmy Razem" w gminie Jedlińsk za Racuchy rogate, w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach w gminie Sabnie za Polędwiczki wieprzowe wędzone parzone, w kategorii ryby i przetwory rybne – Koło Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku w gminie Górzno za Galantynę rybną babci Goździkowej, w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Gospodarstwo Rolne Krzysztof Wikaliński z Domaniowa w gminie Przytyk za Sok malinowy Haneczka, w kategorii produkty mleczarskie – Dorota Dyga z Gąsiorowa w gminie Serock za Gąsiorowski ser edamski na suchą skórkę, w kategorii miody – Gospodarstwo Pasieczne „Księżycowa Pasieka" z Wólki Dworskiej w gminie Góra Kalwaria za Miód leśny z kruszyną leśną, w kategorii napoje – Konsorcjum Pola Smaku z Nowej Wsi w gminie Sienno za Sok tłoczony 100% (z jabłek w konwersji ekologicznej).
Wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych zdobyli:
w kategorii wyroby cukiernicze:
– Janina Zawłocka z Kamionki w gminie Jakubów za Tort miodowy,
– Ewa Sumińska z miejscowości Janów Mikołajówka w gminie Czosnów za Ciasto seromakowiec,
w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Koło Gospodyń Wiejskich „Kobylanki" w Kobylnicy w gminie Maciejowice za Kobyleńskie powidła malinowe z bonusem, w kategorii produkty mleczarskie – Anna Zaboklicka z Jaczewa w gminie Korytnica za Ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim "Orzeszek",
Wyróżnienia Kapituły w grupie producentów indywidualnych zdobyli:
w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim w gminie Czosnów za Mięsne smarowidło do chleba, w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Gospodarstwo Rolne Marek Turkowski Kiszonki z Otuliny Kampinosu z Łomnej w gminie Czosnów za Ogórki kiszone, w kategorii miody – Pasieka Pod Kogutem - Robert Stojak z Serocka za Miód wielokwiatowy Ziemi Serockiej, w kategorii napoje – Paweł Kowalewski z Cybulic Dużych w gminie Czosnów za Wino Ratafia.
GRUPA B – Przedsiębiorcy
Kapituła Konkursu nagrodziła produkty w 4 kategoriach i przyznała cztery Laury oraz dwa wyróżnienia.
LAURY w grupie przedsiębiorców zdobyli:
w kategorii Wyroby pochodzenia roślinnego – Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Romana Woźnica z Sulejówka za Chutney z pieczonej dyni, w kategorii Wyroby pochodzenia zwierzęcego – Zakłady Mięsne Somianka w gminie Somianka za Kiełbasę dojrzewającą palcówkę, w kategorii Napoje – Nalewkarnia Longinus z Ciechanowa za Nalewkę wiśniową 18%, w kategorii Inne– Tadam! Naturalne Cukiernictwo Maksym Szostak z Warszawy za Ciasto „Praski Królik",
Wyróżnienia w grupie przedsiębiorców zdobyli:
w kategorii Wyroby pochodzenia roślinnego – Fogiel & Fogiel Piekarnia Sp.J. z Radomia za Chleb dziadka, w kategorii Wyroby pochodzenia zwierzęcego – Biała Tynka Joanna Dyga – Piszewska z Gąsiorowa w gminie Serock za Ementaler z Białej Tynki.