Wakacje na Mazowszu

Wakacje na Mazowszu: Sójka mazowiecka w Cegłowie

  • Jerzy Chodorek

  • 20.07.2022
  • 51 min 19 s

Krótki opis odcinka

Częścią wakacyjnej oferty miasta i gminy Cegłów od kilkunastu lat jest Festiwal Folkloru i Smaku Sójka Mazowiecka (w tym sezonie XIV edycja; odbędzie się 23 lipca w sobotę, pod patronatem RDC). Podczas imprezy prezentowana jest lokalna twórczość ludowa kół gospodyń wiejskich, odbywają się występy zespołów śpiewaczych i tanecznych, a całość kończy spektakl świetlny oraz potańcówka. Sójka mazowiecka to pieróg z ciasta cienko rozwałkowanego, nadziewany farszem z kapusty i kaszy jaglanej z boczkiem (lub słoniną), grzybami lub marchwią. Sójka, odkryta jako dawna tradycyjna potrawa kuchni regionalnej przez p. Annę Kotuniak z Podciernia (gm. Cegłów), stała się nie tylko lokalnym produktem kulinarnym. Miasto i gmina Cegłów wokół sójki mazowieckiej jako produktu regionalnego, od lat buduje tożsamość wspólnoty małego mazowieckiego miasta i jego okolicznych wsi. O Festiwalu Folkloru i Smaku Sójka Mazowiecka, o historii, ciekawych zabytkach i właśnie tożsamości lokalnej Cegłowa w programie mówili: Małgorzata Śluzek, zastępca dyrektora Gminnej Biblioteki Publicznej - Kulturoteki w Cegłowie, Tadeusz Paweł Lempkowski, dyrektor GBP - Kulturoteki w Cegłowie i ks. Dariusz Cempura, proboszcz parafii rzymsko-katolickiej pw. św. Jana Chrzciciela i św. Andrzeja Apostoła w Cegłowie.

Opis odcinka

Częścią wakacyjnej oferty miasta i gminy Cegłów od kilkunastu lat jest Festiwal Folkloru i Smaku Sójka Mazowiecka (w tym sezonie XIV edycja; odbędzie się 23 lipca w sobotę, pod patronatem RDC). Podczas imprezy prezentowana jest lokalna twórczość ludowa kół gospodyń wiejskich, odbywają się występy zespołów śpiewaczych i tanecznych, a całość kończy spektakl świetlny oraz potańcówka. Sójka mazowiecka to pieróg z ciasta cienko rozwałkowanego, nadziewany farszem z kapusty i kaszy jaglanej z boczkiem (lub słoniną), grzybami lub marchwią. Sójka, odkryta jako dawna tradycyjna potrawa kuchni regionalnej przez p. Annę Kotuniak z Podciernia (gm. Cegłów), stała się nie tylko lokalnym produktem kulinarnym. Miasto i gmina Cegłów wokół sójki mazowieckiej jako produktu regionalnego, od lat buduje tożsamość wspólnoty małego mazowieckiego miasta i jego okolicznych wsi. O Festiwalu Folkloru i Smaku Sójka Mazowiecka, o historii, ciekawych zabytkach i właśnie tożsamości lokalnej Cegłowa w programie mówili: Małgorzata Śluzek, zastępca dyrektora Gminnej Biblioteki Publicznej - Kulturoteki w Cegłowie, Tadeusz Paweł Lempkowski, dyrektor GBP - Kulturoteki w Cegłowie i ks. Dariusz Cempura, proboszcz parafii rzymsko-katolickiej pw. św. Jana Chrzciciela i św. Andrzeja Apostoła w Cegłowie.

Kategorie:

OGÓLNY OPIS PODCASTU

Wakacje na Mazowszu

Odcinki podcastu (489)

  • Czy regionalistka odpoczywa w czasie wakacji?

    • 29.08.2024

    • 17 min 01 s

  • Trzecia edycja, a współcześnie - premiera "Wansiela Siennickiego"

    • 29.08.2024

    • 24 min 10 s

  • Wakacyjny projekt „Wolność, Niepodległość i... Zosia”

    • 28.08.2024

    • 22 min 45 s

  • Spacerownik Sokołowski

    • 28.08.2024

    • 19 min 45 s

  • Fryderyk Chopin, Marcelina Czartoryska i Franciszek Bylicki, czyli "Związki nieoczywiste"

    • 27.08.2024

    • 16 min 05 s

  • Koło Studenckie PTTK

    • 27.08.2024

    • 24 min 53 s

  • O XIV Jarmarku Okuniewskim

    • 26.08.2024

    • 21 min 42 s

  • Sabnie

    • 26.08.2024

    • 24 min 04 s

  • O historii i przyrodzie Raszyna - dawnego miasta, a w tej chwili największej wsi na Mazowszu

    • 22.08.2024

    • 22 min 19 s

  • O warsztatach malowania akwareli botanicznej w Ogrodzie Botanicznym PAN

    • 22.08.2024

    • 20 min 04 s

1
2
3
...
47
48
49