Caritas Radom dożywia dzieci - zdrowo i smacznie
Ma być smacznie, ale przede wszystkim zdrowo. Taki cel stawia sobie radomska Caritas, która rozpoczyna realizację programu dożywiania najmłodszych. Na symbolicznym "Żółtym talerzu" znajdą się pieczywo, owoce i warzywa. Projektem objętych zostanie około 200 dzieci.
- Młodzi ludzie, którzy jedzą zbilansowane posiłki, mniej chorują, lepiej się uczą i łatwiej utrzymać im prawidłową wagę. Odpowiednia dieta to podstawa - tłumaczyła Anna Lis z radomskiej Caritas.
- Program ma promować zdrowe nawyki żywieniowe. W menu mają pojawić się kanapki, owoce, sałatki, sery i jogurty. Wyeliminowane zostaną między innymi słodycze. Wszystkie dania przygotowane będą wspólnie z rówieśnikami, rodzicami i pracownikami świetlic. Taka współpraca ma służyć integracji - dodała.
"Żółty talerz" to inicjatywa adresowana do wszystkich maluchów, bez wyjątku. Do tej pory ze wsparcia Caritas mogli skorzystać jedynie ci, którzy mieli zaświadczenia o niskich dochodach rodziny, wydawane przez ośrodki pomocy społecznej. Tym razem przyjęto inną zasadę. Zdrowy posiłek będzie mógł zjeść każdy, kto zechce wziąć udział w jego przygotowaniu.
Akcja "Żółty talerz" będzie prowadzona do końca sierpnia 2017 w świetlicach i szkolnych stołówkach. Objęci nią zostaną także podopieczni Pedagogów Ulicy. Do programu przystąpiło pięć diecezjalnych Caritas w kraju, a skorzysta z niego - jak się szacuje - około pięciu tysięcy dzieci.